VONNIS RECHTBANK DEN HAAG:

TELEFONISCH CONTACT TUSSEN KROONGETUIGE MARENGO-PROCES EN VERTROUWENSPERSOON PETER R. DE VRIES MAG NIET WORDEN AFGELUISTERD.

Peter R de Vries

De Staat moet toestaan en faciliteren dat de kroongetuige in het Marengo-proces en vertrouwenspersoon Peter R. de Vries elkaar telefonisch kunnen spreken en deze ‘geprivilegieerde gesprekken’ mogen niet worden afgeluisterd. Dat is de uitkomst van een besloten kort geding voor de rechtbank Den Haag. De Staat is als verliezende partij veroordeeld in de kosten van het geding. Het vonnis is direct van kracht geworden.

VERDEDIGINGSTEAM –

Het kort geding, waarvan de zitting op 5 oktober 2020 plaatsvond, was een initiatief van de advocaten Peter Schouten en Onno de Jong. Zij vormen samen met Peter R. de Vries het verdedigingsteam van de kroongetuige. De Vries treedt binnen dit trio op als vertrouwensman en woordvoerder.

– GEHEIMHOUDERSTELEFOON –

Hoewel De Vries een officieel dienstverband heeft met het kantoor Schouten Legal en daardoor ook een afgeleide geheimhoudingsplicht wilde de Staat telefonisch contact tussen de kroongetuige en de vertrouwenspersoon niet faciliteren, omdat De Vries ‘geen advocaat is’. Peter Schouten en Onno de Jong stelden in het kort geding dat dit ook niet nodig is en dat De Vries als zogenoemde ‘para-legal’ van het kantoor gebruik moet kunnen maken van een ‘geheimhouderstelefoon’.

– HET VONNIS –

De rechtbank stelt nu in het vonnis:

De Marengo-zaak is een voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk omvangrijk strafproces, waarin de media een grote rol spelen. Dit blijkt onder meer uit het feit dat de kroongetuige reeds meermaals door de advocaten van de medeverdachten op een negatieve wijze in de media is neergezet. Met Schouten en De Vries is de voorzieningenrechter van oordeel dat in een dergelijke uitzonderlijke mediagevoelige strafzaak het uitdenken en uitvoeren van een mediastrategie (inclusief mediawoordvoering) deel uitmaken van de door een advocaat te bepalen juridische processtrategie. (…) Aan Schouten komt de bevoegdheid toe een deel van deze taken te delegeren aan De Vries, die vanwege zijn ruime ervaring met woordvoering en de rol van de media in grote strafzaken specifiek met het oog op die ervaring door het advocatenkantoor van Schouten als adviseur/woordvoerder is aangenomen’.

– DOORBRAAK –

Advocaten Peter Schouten en Onno de Jong zijn ingenomen met het vonnis. Schouten: ‘Dit is een belangrijke uitspraak, een doorbraak. Het is heel mooi dat de rechter de uitgangspunten erkent en feitelijk uitspreekt dat de kroongetuige onder deze omstandigheden recht heeft op een vertrouwenspersoon als De Vries’.

De Jong: ‘Ons verdedigingsteam kan nu volop functioneren, er was wel steeds contact tussen de kroongetuige en De Vries, maar dat was toch enigszins gehandicapt. Dat obstakel is nu uit de weg geruimd’.